Mestesug

Mobilierul pictat, o traditie veche, inca din Egiptul antic

Din vremuri străvechi lemnul a reprezentat suportul principal folosit în realizarea uneltelor, armelor și a obiectelor de mobilier. Încă din Egiptul antic obiectele de mobilier pictat se regăseau ca obiecte de mobilier ce decorau încăperile, și, mai apoi pe perioada Evului mediu în țările din vestul Europei dar și în tarile nordice mobilierul pictat cu motive florale a devenit din ce în ce mai apreciat și atelierele care realizau astfel de piese au dus la rang de artă obiectele realizate în lemn pictat. În țara noastră obiectele de mobilier pictat au fost aduse de către sași fiind des întâlnite în Ardeal și Transilvania, dar obiecte de mobilier pictat au fost și în Moldova, unde influenta a venit de la ucraineni. Mobilierul pictat cu motive geometrice tradiționale sau florale stilizate sau doar sculptat a fost și este foarte apreciat, piese de mobilier pictat se regăseau și în Banat, Oltenia și Muntenia, obiecte cum sunt blidarele, lazile de zestre, dulapurile de bucătărie s-au păstrat în zona Ardealului unde găsim încă piese vechi de peste 100 de ani. În încercarea de a trezi gustul pentru tradițional, pentru lucrurile făcute cu truda și migală în atelierul #dindragostepentrulemnpictat realizam obiectele ce amintesc de casa bunicilor si ne aduc parfumul de demult.

O poveste a tradiționalului în lumea modernă, care sigur își va păstra locul și în viitor.

Ceea ce astăzi putem numi o afacere de familie a fost mai întâi o pasiune moștenită din familie. Pasiunea mea este dragostea pentru pictură și tradiție, iar a soțului meu, Viorel, tâmplăria. Chiar dacă sunt încă profesoară de limba engleză iar soțul economist, profesiile de zi cu zi nu ne împiedică să avem și o a doua activitate. Totul a început de la pasiunea pentru pictură pe care o aveam încă din copilărie. În trecut am făcut și studii la Școala Populară de Artă, pe care acum le aprofundez pentru a obține un certificat. Acum 10 ani am început în mod concret, dar făceam obiecte pe care le ofeream cadou. Dar de la pasiune la afacere a fost un singur pas, pentru că cei care aveau obiecte mai voiau și altele. Prima comandă mai mare am primit-o acum 3 ani, când am făcut un set întreg de mobilier pentru o pensiune din Polovragi.

În 2015 am participat pentru prima oară la un târg de specialitate organizat la Craiova pentru a ne prezenta obiectele, iar de atunci am mers la astfel de manifestări aproape în toată țara, totul „din dragoste pentru mobilierul pictat“, după cum sună și sloganul familie noastre.

Tăvi, tocătoare, suporturi, castroane, scaune, măsuțe, linguri, cuiere și obiecte de mobilier pe care le putem face pe comandă. Toate obiectele sunt confecționate din lemn de rășinoase sau de fag. De obiecte în sine se ocupă mai mult sotul meu, Viorel, care are colaboratori pentru a putea achiziționa lemnul de esență tare, iar scândura de rășinoase și-o comandă de pe Valea Lotrului. El meșteșugește fiecare obiect și spune că nu e chiar atât de simplu cum pare, mai ales dacă vrem să avem la final un obiect de calitate. Lemnul trece prin mai multe etape de prelucrare, apoi este pictat și lăcuit de mine. Pentru multe persoane pare puțin atipic faptul că suntem din Oltenia și pictăm obiecte cu motive săsești și motive florale. Am preluat aceste motive poate și datorită faptului că în familia mea avem rude din zona Mediașului. Chiar dacă am adus aceste motive în prezent și uneori le oferim o notă de modernism, vrem și trebuie să păstrăm tradiția.
Deși ne ocupăm de puțin timp de această afacere, familia noastra este deja foarte apreciată de cumpărători. Pe pagina de Facebook își prezintă obiectele și tot acolo primește cele mai multe comenzi pe care ulterior le livrează în toată țara.

E așa o bucurie să vezi că oamenii îți apreciază munca și că vor să aibă acasă ceva făcut de tine. Cred că nu e satisfacție mai mare pe lumea asta. Atunci când faci cu dragoste ceea ce faci, te dedici complet lucrului respectiv, nu mai ții cont de volumul de muncă, de weekend-uri sau de concedii. De exemplu, anul trecut am terminat ultima comandă pe 24 decembrie, dar parcă nu resimți efortul așa de tare când faci ceva pe cont propriu. Oricum, ce mă surprinde plăcut este să văd că oamenii încă apreciază obiectele tradiționale românești. În ultimii ani, parcă am redescoperit ce înseamnă autenticul. Și noi, prin atelierul nostru, încercăm să ducem mai departe acest uriaș patrimoniu pe care l-am moștenit de la bunicii noștri

Daca vrei sa cumperi ceva traditional pentru acasa, nu ezita sa ne contactezi.